Wikipedia na srpskom jeziku obeležiće danas 13 godina od nastanka.

Jubilej će, kako je najavljeno, biti obeležen okupljanjem urednika Wikipedije u kancelariji u Beogradu.

wikipedia srpski

Wikipedia na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Wikimedia Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja verzije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku.

U prvoj godini Wikipedia na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka. Danas Wikipedia na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

"Wikipedia je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina”, izjavio je predsednik Wikimedia Serbia Filip Maljković i dodao da je ono što je istrajalo jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima.

Maljković veruje da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos Vikipediji na srpskom jeziku. Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Wikipedije kroz brojne programe i projekte - obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Wikipediji), radionice uređivanja, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove.

 

info:B92