Razvoj Googleovog pretraživača uskoro preuzima Džon Đanandrea koji se do sada nalazio na čelu divizije zadužene za razvoj veštačke inteligencije.

“Pretraživanje je promenilo ljudske živote i više od milijardu ljudi zavisi od nas”, napisao je na Googleovoj društvenoj mreži šef odeljenja za pretraživanje Amit Singal, najavivši skorašnji odlazak u penziju.

Kompanija je već objavila ime njegovog naslednika i novog šefa jedne od najvažnijih Googleovih divizija, a tehnološki analitičari veruju da će ovo imenovanje odrediti budući smer najpopularnijeg pretraživača na svetu.

U pitanju je Džon Đanandrea koji trenutno u Googleu vodi tim koji razvija veštačku inteligenciju, a prema navodima Cneta, ovo je jasan znak da će Googleov pretražvač u budućnosti postati još ‘pametniji'.

google pretrazivac

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, Google može da prepozna govor i rukopis, spreči onlajn prevare i odgovara na mejlove, a koliko je ova tehnologija napredovala najbolje može da se vidi na primeru automobila bez vozača koji su tokom nekoliko proteklih godina prešli na stotine kilometara po Americi.

Takođe, veliki napredak na ovom polju zabeležen je nedavno kada je Googleov program AlphaGo pobedio evropskog prvaka u gou (misaonoj igri za koju kažu da je najkompleksnija igra na svetu), a zahvaljujući većoj primeni veštačke inteligencije Google više ne bi bio ograničen samo na pretraživanje pojmova i fotografija, već bi mogao da postane virtuelni asistent koji bi mogao da predviđa sve što je korisnicima potrebno u određenim situacijama.

Da bi u tome uspeo, pred Đanandreom se nalazi veliki posao – on je u nedavnom intervjuu za Fortune izjavio da su 'računari danas prilično glupi', a uporedio ih je s četvorogodišnjim detetom.

U objavi na Googleu+ Singal je već najavio da će najpopularniji pretraživač na svetu svakim danom biti sve bolji, a biće zanimljivo pratiti kakve će promene i novitete doneti Googleov novi šef pretraživanja.